Descriere
Caracteristicile laurului englezesc
Nu este pretențios la sol, poate fi plantat ațât la soare cât și la semiumbră. Frunzele sale rigide, de un verde lucios strălucesc în grădină. Plantat lângă o piscină sau o terasă, obținem un efect mediteranean. Ca plantă solitară (plantat singur) laurul englezesc Novita poate deveni o plantă principală accentuată.
Sfat Gardencentrum.net: La plantare, pentru îmbunătățirea solului putem adăuga gunoi de grajd de bovine sau compost matur. După plantare facem în jurul laurului englezesc un cerc, ca o farfurie și udăm bine. Udarea să fie regulată dar nu trebuie să exagerăm! Fructul laurului englezesc Novita nu este comestibil, este otrăvitor, așa că după (sau înainte de) înflorire, îndepărtează inflorescența (sau mugurii) dacă nu dorești ca acesta să dea roade. Inginerii horticultori de la Gardencentrum.net recomandă ca laurii englezești să fie plantați la o distanță de 80-100 cm unul de celălalt în cazul unui gard viu.
Când voi avea un gard viu dens, închis din laur englezesc?
Un gard viu de laur englezesc bine format și compact poate fi obținut în 3-5 ani - cu îngrijire și întreținere corespunzătoare. Desigur, acest lucru depinde și de înălțimea plantei plantate. De exemplu, un laur englezesc de 20-30 cm poate crește până la 50 cm într-o vegetație (plantat primăvara și măsurat toamna), în timp ce un tufiș de 50-60 cm poate crește până la 80 cm într-un sezon. Prin plantarea exemplarelor mai vechi de 80-100 cm, ne putem aștepta cu încredere la înălțimea gardului în decurs de 2 ani (70% din lăstarii de pe tufiș ajung la 150 cm).
Este important ca acest lucru nu este valabil pentru toate ramurile laurului englezesc, ci pentru 1-2 lăstari, care au o creștere mai puternică. De aceea vorbin despre o perioadă de câțiva ani, deoarece gardul viu devine închis când crengile se ating. Aici am putea recomanda plantarea tulpinilor mai aproape una de cealaltă, astfel încât acestea să se închidă cât mai curând posibil. Acest lucru se poate face până la o distanță de 60 cm, astfel vom avea un gard viu dens, închis în termen de doi ani, dar plantarea mai aproape de atât nu este recomandat și este inutil.
Îngrijirea laurului englezesc
Tunderea laurului englezesc Novita se face doar pentru menținerea formei (doar dacă este necesar sau dacă lăstarii ne sunt în cale). Cu toate acestea, atunci când creștem un gard viu, ciupim/tăiem lăstarii limitând creșterea la lățimea și înălțimea dorită. Cel mai ideal moment pentru tundere este atunci când lăstarii noi s-au maturizat deja. Nu tundem la începutul creșterii lăstarilor, deoarece astfel vom îndepărta frunzele proaspete. Tundem gardul viu după-amiaza târziu, astfel încât pe suprafața proaspăt tăiată să nu se pârjolească. Laurul englezesc apreciază furnizarea nutrienților cu exces de azot, primăvara ceea ce va contribui la o stare bună a plantei. Dacă plantele noastre sunt bine aprovizionate, este mai puțin probabil ca acestea să fie atacate de agenți patogeni și dăunători. Să prevenim protecția chimică a plantelor și să ne menținem plantele în stare bună!
Nevoile plantei Prunus laurocerasus Novita
Sol: Se simte bine pe aproape orice tip de sol, așa că îl poți planta cu încredere. Trebuie evitate doar solurile prea argiloase, compactate! În acest caz, se poate îmbunătăți structura cu turbă.
Necesar de apă: Plantele nou plantate trebuie udate în mod regulat. Plantele mature nu necesită multă apă, este suficient să le udăm de 1-2 ori pe săptămână.
Condiții de lumină: Se dezvoltă bine atât la soare cât și la semiumbră.
Tundere: Tundem primăvara și/sau toamna cu foarfece ascuțite sau mașină de tuns gard viu. Odată ce a atins înălțimea și lățimea dorită, se tunde doar pentru menținerea formei.
Posibilități de asociere a plantelor
Putem planta arbuști ornamentali și plante acoperitoare de sol lângă laurul englezesc. Se poate planta și împreună cu Photinia dacă dorim să creem o atmosferă unică în grădină. Similar cu laurul englezesc, lavandele, Potentilla și sunătoarea sunt plante excelente tolerante la secetă. Dacă o asociem cu astfel de plante, va fi mai ușor să îngrijim stratul de flori.
Înmulțirea laurului englezesc
Mulți oameni o încearcă în multe moduri diferite, cu mai mult sau mai puțin succes. Cel mai simplu mod de înmulțire este prin butași verzi. Ce înseamnă asta? Înmulțirea prin butași verzi este o metodă simplă de înmulțire a plantelor. Tăiem bucăți de lăstari cu muguri - și în multe cazuri și cu frunze - de la planta mamă și le încurajăm să dezvolte rădăcini în condiții adecvate. În timpul procedurii, partea inferioară a plantei tăiate este scufundată în hormon de înrădăcinare, apoi plasată într-un recipient umplut cu substrat (de exemplu, nisip, perlit sau turbă M-Peat), și acoperită. Merită să găsim un loc cald pentru aceste plante, deoarece căldura ajută la înrădăcinare. Butașii mici de laur englezesc nu vor prinde rădăcini în toate cazurile. Este foarte important în ce stadiu de dezvoltare este planta mamă din care tăiem butașii verzi. Conform experienței noastre, lăstarii proaspeți de primăvară pot fi înrădăcinați mai ușor. Putem încerca să lepunem în apă mai întâi, iar după ce mugurii de pe partea superioară s-au umflat și rădăcinile mici au început să se dezvolte, apoi punem în amestecul de turbă menționat mai sus. De obicei nu este o metodă dificilă (de exemplu, în cazul crizantemelor), dar înmulțirea laurului englezesc necesită mai multă răbdare! Simte-te liber să încerci, pentru că dacă vei reuși, vei aprecia și mai mult noile plante pe care le-ai creat!