Descriere
Caracteristicile crinului făclie
Crinul făclie este o plantă ornamentală perenă originară din Africa de Sud, cu flori speciale, care poate fi un decor unic al grădinii de vară. Este o plantă înaltă, care atinge o înălțime de 80-100 cm, cu frunze subțiri, asemănătoare rogozului, dar ceea ce o face cu adevărat specială sunt inflorescențele mari de flori în nuanțe de roșu, portocaliu și gălbui. Înflorește de la mijlocul lunii iunie până în toamnă.
Îngrijirea crinului făclie
Crinul făclie este o plantă perenă care iubitoare de soare, cu o bună toleranță la secetă. După înflorire, tulpinile florale trebuie îndepărtate. Trebuie să ținem cont de faptul că planta va crește în fiecare an și trebuie să îi asigurăm un spațiu suficient de mare. Se poate înmulți prin divizare primăvara sau toamna. Deoarece preferă un sol afânat, bogat în nutrienți, merită să îmbunătățim solul grădinii cu turbă M-Peat de calitate înaltă. Se recomandă plantarea lui în locuri adăpostite, în cazul iernilor mai severe trebuie acoperită.
Ceea ce ar trebui să știi despre crinul făclie
Condiții de lumină: Iubește soarele, nu ar trebuie să fie plantat la umbră, recomandăm plantarea crinului făclie într-o zonă însorită a grădinii.
Sol: Crinul făclie preferă un sol bine drenat, afânat, bogat în nutrienți.
Necesar de apă: Nu necesită multă apă, rezistă bine la secetă, dar în cazul unor perioade mai lungi de secetă neceită udare.
Culoarea florilor: Crinul făclie decorează în mijlocul verii cu flori viu colorate în nuanțe galbene, portocalii și roșii.
Înălțime: Kniphofia poate atinge o înălțime de 100 cm, dar în primii ani crește până la aprox. 50-60 cm.
Înmulțire: Poate fi înmulțit prin divizare, primăvara sau toamna.
Utilizarea crinului făclie și posibilitățile de asociere a plantelor cu acesta
Deoarece crinul făclie este o plantă ornamentală perenă, cu un aspect deosebit, arată bine în grădină și atunci când este plantat ca plantă solitară. Dacă este disponibil mai mult spațiu, poate fi plantat și în grupuri într-o parte însorită a grădinii. Poate fi plantat în straturi perene dar poate fi folosită și ca floare tăiată. Deoarece preferă locurile însorite și este tolerant la secetă, merită plantat împreună cu plante cu nevoi similare, cum ar fi de ex. Rudbeckia, sau Crosimia. Plante însoțitoare potrivite, care decorează vara, pot fi hortensiile, de ex. soiul Limelight a cărei flori mari albe arată deosebit de bine lângă florile viu colorate ale crinului făclie. Pentru ca grădina ta să fie decorată cu flori frumoase pe tot parcursul anului, plantează crinul făclie împreună cu plante perene sau arbuști ornamentali, care înfloresc mai devreme decât acesta, de ex. Viburnum, sau lilicel, care decorează cu flori albe. După înflorirea crinului făclie, az floarea soarelui perenă oferă un frumos decor de toamnă.