Descriere
Care sunt caracteristicile Chiparosului Leylandii Haggerston Grey?
Frunzișul verde-cenușiu al Chiparosului Leylandii poate aduce o eleganță veșnic verde în grădina ta. Îl recomandăm în principal ca gard viu tuns, deoarece crește foarte repede, atingând creșteri de până la 40-60 cm pe an. Înălțimea la maturitate este cuprinsă între 10-15 metri. Diametrul coronei este de aproximativ 7,5 metri fiind mai mică față de cei 10 metri ai speciei de bază a Chiparosului Leylandii. Datorită sistemul său dens de ramificații și frunzișul său oferă un ornament deosebit pentru grădina ta în orice perioadă a anului. Proprietățile sale de diminuarea zgomotului și de protecția vântului îl fac o alegere bună. Planta ar trebui să fie tunsă de 1-3 ori pe an, altfel poate crește prea mult și se poate atrofia rapid. Cu o tăiere regulată, aceasta va produce lăstari noi și sănătoși și va forma un gard viu mai compact. Rezistența sa la iarnă este un alt punct în plus, deoarece nu trebuie să vă faci griji nici pentru daunele provocate de îngheț, ramurile sale fiind rezistente și față de greutatea unui strat de zăpadă. Specia de bază este disponibilă într-o gamă largă de culori în pepiniera noastră online, astfel încât poți alege cu ușurință un Chiparos Leylandii care să se potrivească cu aspectul grădinii tale, fie că este vorba de specia cu frunze de culoare verde-cenușiu ale lui Haggerston Grey, de frunzele galben-aurii ale lui Castlewellan Gold sau de Blue Jeans albăstrui. Această specie mai rezistentă la boli și dăunători depășește rapid tuia în clasamentul popularității, citește mai multe despre acest lucru în articolul nostru de pe blog.
Îngrijirea Chiparosului Leylandii verde-cenușiu Haggerston Grey
Este o plantă de gard viu mai puțin pretențioasă, care necesită mai puțin efort de întreținere decât specia mamă, în special după înrădăcinare. Apreciază udarea ocazională, precum și fertilizarea de primăvară și tăierea o dată pe an.
Sol: La plantare, pregătește o groapă de două ori mai mare decât mărimea ghiveciului și adaugă îngrășământ organic în partea de jos pentru a ajuta planta tânără să crească sănătos și frumos. Structura solului poate fi îmbunătățită cu turbă, dacă este necesar.
Necesar de apă: Această plantă necesită udate moderată, va aprecia udarea ocazională. Necesită udare regulată când este tânără, până la înrădăcinare și pe vreme caldă. După înrădăcinare, tolerează bine perioadele uscate.
Condiții de lumină: Se recomandă plantarea în zone însorite sau semiumbrite.
Distanța de plantare: Dacă dorești să îl plantezi ca gard viu, se recomandă ca distanța dintre plantele pe rând să fie la 80-100 cm, ținând cont că trebuie să existe suficient spațiu pentru a avea acces la plante din toate părțile atunci când se efectuează lucrări de întreținere.
Înmulțire: Se realizează cu butași semilemnificați.
Cu ce plante poți asocia Chiparosul Leylandii verde-cenușiu?
Frunzișul verde-cenușiu îi conferă un aspect foarte elegant acestui arbore veșnic verde cu frunze solzoase. Nu ezita să îl plantezi ca un gard viu înalt, care poate servi, de asemenea, ca fundal pentru straturi de plante și grupuri de arbuști. Dacă dorești ca nuanțele de roz, alb și albastru pal să vă domine grădina, plantați trandafiri pastelate, hortensii, ierburi ornamentale roz și plante perene în apropierea Chiparosul Leylandii verde-cenușiu. Trandafirii Rosa The Fairy acoperitoare de sol și hortensia arbustivă Annabelle pot alcătui o asociere excelentă, în timp ce lavanda Hidcote și veronicele Rotfuchs în straturile de flori mixte pot străluci cu adevărat pe fundalul argintiu. Dintre ierburile ornamentale, iarba ornamentală de texas poate constitui o priveliște interesantă și dinamică pe un perete de gard viu de Chiparos Leylandii tuns.