Să aleg un gard viu de laur sau photinia?

În acest articol am încercat să adunăm aspectele alegerii, totodată împărtășim experiențele noatre în amenajarea grădinilor și cultivarea plantelor, pe baza cărora fiecare poate decide care este cel mai potrivit gard viu pentru el. Pe lângă aspectele profesionale, nu ezitați să vă bazați pe simțul vostru estetic și să alegeți planta care vă place cel mai mult!

Beneficiile laurului și photiniei

În ultimii ani, se poate spune că aceste două garduri vii veșnic verzi, sunt cele mai polulare alegeri, dacă este vorba de amenajarea unei grădini noi, sau de înlocuirea unui gard viu de tuia, care s-a distrus. De obicei, dorim ca gardul viu nou plantat să crească în cât mai scurt timp până la gard, formând un zid verde compact. Laurul și photinia pot fi o alegere excelentă în acest scop. Putem calcula cu o creștere anuală de 50-60 cm, dar nici o creștere de 1 m într-un an nu este neobișnuit, dacă se află într-un mediu bogat în nutrienți. Un gard viu bogat, de peste doi metri, poate fi realizat în aproximativ 3 ani. Deoarece ambele plante sunt veșnic verzi, acestea vor fi un decor spectaculos pentru grădină și iarna. Laurul creează un efect modern cu frunzele sale ovale, strălucitoare, verzi, în timp ce photinia este atractivă mulțumită lăstarilor tineri de culoare roșie. Se dezvoltă în aproape orice sol de grădină, nu necesită un amestec special de substrat. Plantele mature au o toleranță foarte bună la secetă, motiv pentru care se dovedesc a fi o alegere bună pe termen lung pentru clima noastră în schimbare și încălzire. Acestea se tund o dată sau de două ori pe an, gardurile vii întreținute corect sunt rezistente la boli și dăunători.

La ce ar trebui să fim atenți când plantăm laur și photinia?

Așa cum am scris, nici speciile Prunus laurocerasus și nici Photinia x fraserii nu au cerințe speciale de sol, dar asta nu înseamnă că nu se dezvoltă mai repede și mai frumos dacă îngrășămintele organice și turba sunt încorporate în groapa de plantare. Zona destinată plantării trebuie afânată la o adâncime de 30 de centimetri, dacă solul este argilos, atunci amestecăm cu nisip. În solul afânat, planta va crește rădăcini mari, ceea ce este o condiție de bază pentru creșterea intensivă a lăstarilor. Există păreri diferite în ceea ce privește distanța de plantare, în general se poate spune că plantele pentru gard viu nu trebuie plantate la o distanță mai mică de 60-80 cm. Este recomandat să lăsăm o distanță de 1-1,5 metri față de gard, astfel încât să avem loc suficient, pentru a efectua lucrările de întreținere. Trebuie alese întotdeauna plante multi-ramificate cu rădăcini puternice. Înălțimea actuală a plantei nu este factorul decisiv la selectarea plantelor. Este mult mai important să avem o rădăcină mare, și să aibă cel puțin 3-4 lăstari, decât o plantă înaltă de 1 metru, dar slab dezvoltat. La cumpărarea unei cantități mai mari, pot fi o alegere mai bună gardurile vii cu rădăcină liberă, acestea având și un preț mai favorabil. În opinia noastră amândouă plante cresc cel mai bine într-o zonă însorită. O întrebare frecventă este dacă le putem planta împreună. Dacă cumpărăm plante uniforme în stare bună și condițiile de sol sunt potrivite, atunci da, este posibil acest lucru. Cel mai indicat este dacă după 4-5 lauri urmează același număr de photinie. Aceasta poate fi o alegere bună, deoarece dacă una dintre cele 4-5 plante se dezvoltă mai slab, celelalte plante vor crește și vor compensa exemplarele rămase în urmă.

Ce îmi va face gardul viu Prunus laurocerasus sau Photinia x fraserii să crească mai repede?

Creșterea este determinată în primul rând de plantele puternice, dezvoltate, și de calitatea acestora. Nu trebuie alese întotdeauna cele mai mari plante, cele cu rădăcini libere, care au și un preț mai favorabil, chiar dacă sunt mai mici, o să ajungă la mărimea dorită în scurt timp. Mulți fac greșeala de a nu tăia lăstarii, deoarece pierd până la jumătate din înălțimea plantei. Este bine de știut că, în urma tăierii, planta își pierde o parte din suprafața frunzelor, astfel se poate concentra mai bine asupra dezvoltării rădăcinilor. Prin sistemul radicular mai mare, poate absorbi mai multă apă și nutrienți, ceea ce va duce ulterior la o creștere mai intensă a lăstarilor. Udarea regulată ajută, de asemenea, foarte mult la dezvoltarea tufelor. Cel mai bine ar fi un sistem de irigare prin picurare, în lipsa acestuia, udați gardurile vii de jos cu o cantitate mai mare de apă de 1-2 ori pe săptămână. Este posibil exagerarea dacă apa se oprește în zona rădăcinii, rădăcinile se sufocă, nu primesc oxigen și devin slabe. Fiecare grădină este diferită, și trebuie experimentată. În fiecare an, merită să răspândim 2-3 pumni de îngrășământ organic la rădăcini primăvara, iar dacă dorim o creștere și mai puternică, putem folosi și un îngrășământ granulat complex, bogat în azot (10 g/rădăcină).

Produse Recomandate

Photinia x fraserii Red Robin

Cod articol:no22
70 lei
adaugă la favorite

P laurocerasus Novita - Laur englezesc cu rădăcină liberă - 10 buc

Cod articol:no01
adaugă la favorite

Prunus laurocerasus Novita C3 - Laur englezesc - mare

Cod articol:no02
79 lei
adaugă la favorite

Prunus laurocerasus Novita - Laur englezesc cu rădăcină liberă

Cod articol:no113
adaugă la favorite

Prunus laurocerasus Novita C2 - Laur englezesc

Cod articol:no27
48 lei
adaugă la favorite

Prunus laurocerasus Mano C5 - Laur englezesc tip pomișor

Cod articol:no19
324 lei
adaugă la favorite