Descriere
Caracteristicile laurului englezesc cu rădăcină liberă
O plantă veșnic verde, ideală pentru gard viu, ajunge până la 2-3 metri înălțime. Momentan laurul englezesc Novita este cel mai rezistent soi, care tolerează bine condițiile de secetă și căldura. Ne putem întâlni cu garduri vii din laur englezesc Novita și în țările mediterane unde nu sunt prea multe precipitații pe perioada verii. Frunzișul său verde strălucitor funționează bine ca delimitator de spațiu, sau plantat lângă garduri.
Când să plantez laurul englezesc veșnic verde, cu rădăcină liberă?
Laurul englezesc cu rădăcină liberă se plantează primăvara și toamna, când temperaturile sunt mai joase, și procesul de evapotranspirație este mai redus. Deosebirea majoră dintre laurul englezesc cu rădăcină liberă și cel la ghiveci este că după recoltare, cele cu rădăcină liberă sunt exemplare cu rădăcina mai dezvoltată, având la dispoziție un spațiu mai mare pentru a se dezvolta decât cele la ghiveci, unde spațiul este limitat. Însă cele la ghiveci se pot planta tot timpul anului, pe când cele cu rădăcina liberă doar primăvara și toamna, imediat după recoltare. Mulți cumpărători ne solicită ca laurul englezesc Novita să fie cât mai înalt, când defapt o plantă multiramificată și cu rădăcina dezvoltată, devine mult mai repede compactă și densă. După plantare trebuie tunsă, ca să stimulăm planta să producă lăstari noi, să se ramifice pe lateral. Nu este pretențioasă la sol, dar va aprecia dacă la plantare adăugăm în groapa de plantare turbă specială (M-Peat), pentru o înrădăcinare mai rapidă. Se poate planta și la soare și la umbră, dar plantat lângă o terasă sau piscină vei obține un aspect mediteranean. Plantată individual, Laurul englezesc Novita devine o plantă ornamentală accentuată a grădinii. Putem folosi și îngrășăminte pentru garduri vii în cazul laurului Novita. Este ușor de utlizat.
Îngrijirea laurului englezesc Novita cu rădăcină liberă
La plantare adaugă gunoi de grajd sau compost în groapa de plantare, pentru a îmbunătăți solul. Laurul englezesc cu rădăcină liberă, proaspăt plantată, trebuie udată din abundență, de aceea formăm din pământ o ”farfurie” (o margine mai ridicată în formă de cerc) în jurul tulpinei, la sol și udâm bine. Udarea să fie regulată în perioada de după plantare, dar nu exagera. Fructul laurului englezesc Novita nu este comestibil, este otrăvitor! Îndepărtați inflorescența (sau mugurii) după (sau înainte) de înflorire dacă nu doriți ca acesta să dea roade. Inginerii horticoli de la Gardencentrum.net recomandă să plantezi laurul Novita la o distanță de 80-100 cm unul de calălalt, pentru formarea unui gard viu.
Când voi avea un gard viu compact din laur englezesc?
Cu îngrijire și întreținere corespunzătoare, poți avea un gard viu de laur englezesc bine format și compact în decurs de 3-5 ani. Desigur, acest lucru depinde și de înălțimea plantei plantate. De exemplu, un laur englezesc de 20-30 cm poate crește până la 50 cm într-o vegetație (plantat primăvara și măsurat toamna), în timp ce un tufiș de 50-60 cm poate crește până la 80 cm într-un sezon. Prin plantarea exemplarelor de câțiva ani, de 80-100 cm, ne putem aștepta cu încredere la un gard viu de înălțimea gardului în decurs de 2 ani.
Este important de știut că acest lucru nu este valabil pentru toate crengile laurului englezesc, ci doar pentru 1-2 crengi cu o creștere mai intensă, de aceea menționăm că este nevoie de câțiva ani pentru ca gardul viu să fie compact, trebuie ca crengile laterale să se dezvolte și ele și să se întâlnească, să închidă gardul viu. Dacă dorești să reduci timpul de așteptare, recomandăm să le plantezi mai des dar distanța dintre plante să nu fie mai mică de 60 cm. În cazul unui gard viu plantat în fața unui gard, arată bine dacă o plasă verde este întinsă ca fundal.
Tunderea laurului englezesc
Tunderea laurului englezesc Novita se face pentru a obține forma dorită. Înălțimea și lățimea dorită a gardului viu se poate regla prin tunderi regulate. Perioada optimă pentru tundere este atunci când lăstarii noi sunt deja bine dezvoltați, nu tundem în faza incipientă a creșterii acestor lăstari, așteptăm să se dezvolte. Tunderea se face dupămasa târziu, ca razele soarelui să nu ardă planta proaspăt tunsă. Pentru îngrășământele pe bază de azot, administrate primăvara, planta va fi recunoscătoare și nu în ultimul rând va deveni mai viguroasă, mai sănătoasă, astfel va fi mai rezistentă la boli și la atacurile dăunătorilor. Putem evita tratamentele împotriva bolilor și a dăunătorilor dacă asigurăm plantei nutrienți ca să rămână sănătoasă.
Care plante vor arăta bine lângă laurul englezesc?
Photinia cu lăstari strălucitori, roșiatice, creează un efect cu adevărat incitant în compania laurului englezesc, la fel ca și hortensiile paniculate cu flori uriașe. Frunzișul verde a laurului englezesc oferă un fundal grozav pentru majoritatea plantelor ornamentale perene de înălțime joasă sau medie. Hortensia Annabelle plantat într-un strat de laur englezesc, oferă o priveliște minunată. Florile albe, uriașe a hortensiei Strong Annabelle arată uimitor în fața frunzișului verde a laurului Novita.
Plantele ornamentale de laur englezesc Novita de la Gardencentrum.net cresc sub grija unor mâini atente, astfel încât cele mai frumoase plante să ajungă la tine acasă și să devină un decor minunat pe termen lung pentru grădina ta! Citește mai mult despre acest subiect în acest articol!
Bolile laurului englezesc
Mulți oameni au descris deja cât de rezistent este laurul englezesc, ceea ce este adevărat. Dar nu ar trebui să uităm că și aceasta este o plantă vie, care se poate îmbolnăvi în unele cazuri. Cea mai frecventă boală este boala fungică. Inițial, pe frunză apar pete maro, și după un timp frunzele plantei devin găurite. La început se pare că ceva a mâncat din frunze. Dacă nu ești sigur cum să identifici problema, contactează un profesionist pentru ajutor! Ne putem proteja împotriva lui prin pulverizare cu un fungicid. Dacă nu vrei să utilizezi substanțe chimice, tunde puternic lăstarii, adună frunzele bolnave și planta se va reînnoi. Această boală apare cel mai des pe vreme ploioasă, când frunzișul rămâne permanent umed și nu se poate usca. Acest lucru favorizează apariția infecției. Apare mai mult în cazul plantelor mai tinere, mai mici, sau mai slabe. Bolile laurului englezesc nu sunt caracteristice exemplarelor mai vechi, de câțiva ani.
Ce putem face pentru prevenire?
Plantele nu trebuie udate de sus, cel mai bine este dacă avem un sistem de irigare prin picurare, care furnizează apă direct în zona rădăcinii. Merită să adăugăm îngrășământ organic la rădăcini în fiecare an, care poate fi suplimentat cu nutrienți speciali pentru gard viu. Acest lucru contribuie la o stare mai bună, astfel laurul englezesc va fi mai puțin sensibil la boli.