Descriere
Caracteristicile gardului viu Tisa
Cine nu cunoaște creațiile din gard viu prezente în grădinile regale? Bineînțeles, majoritatea dintre ele sunt din frumosul arbore Tisa. Pinii săi moi, de un verde închis sunt veșnic verzi. Doar la tunderile ample de primăvară se poate observa o ușoară cădere a pinilor. Pinii sunt moi, și în perioada de creștere au culorea verde-lime. Ideal pentru un perete de gard viu, cu o înălțime de 1.5-2 metri din arborele Tisa. Nu necesită multă întreținere, are o creștere lentă. Este foarte rezistentă la boli, și necesită tundere doar o dată pe an.
Este arborele Tisa otrăvitor?
Înainte de a planta trebuie să știm că toate părțile plantei sunt otrăvitoare! Excepție doar învelișul semințelor, care este esențial pentu înmulțirea ei, deci Tisa permite păsărilor să mănânce semințele și apoi să le împrăștie prin lume. Învelișul semințelor este dulceag, cărnos, de aceea este îndrăgită de păsări, după ce trece prin sistemul lor digestiv, semințele nedigerate sunt eliminate de acestea. Și pinii uscați sunt otrăvitori, de aceea recomandăm plantarea arborelui Tisa acolo unde nu pot ajunge copii la ea, și nici animalele de companie (câîni, pisici, etc). Deși semințele sunt amare, cine va mușca din ele cu siguranță le va scuipa imediat. Despre astfel de otrăviri auzim foarte rar, dar este un aspect esențial în alegerea gardului viu. Dacă membrii familiei dumneavoastră nu devorează plante toxice, și nici animalele de companie nu au acest obicei, atunci puteți planta un gard viu foarte frumos din arborele de Tisa.
Caracteristicile arborelui Tisa
Exceptând faptul că sunt otrăvitoare și au o creștere lentă, toate celelalte caracteristici specifice unui gard viu le întrece pe celelalte candidate. Alcătuiește un perete omogen, veșnic verde și rezistă foarte bine la tundere. Și nu în ultimul rând arată excepțional tot anul. Se dezvoltă bine și pe solurile dificile. Este important de reținut, dacă se plantează arborele Tisa într-un singur rând atunci puteți obține cel mai îngust perete de gard viu (30-40 cm), toate celelalte plante pentru gard viu vor ocupa mai mult spațiu din grădină. În minunatele grădini ale castelelor, puteți admira diferite forme spectaculoare din arborele Tisa. Puteți să-l transformați în arcade verzi, sau porți verzi, sau să-i dați diferite forme sferice sau abstarcte. Puteți planta la soare dar tolerează destul de bine și zonele mai umbrite ale grădinii.
Cât de repede crește gardul viu din arborele Tisa?
Și acum sute de ani arborele Tisa a fost preferat și plantat ca și gard viu. Popularitatea sa a mai scăzut datorită creșterii sale lente. În lumea de azi, trăită în ritm alert să plantezi un arbore cu creștere lentă? Cine ar face așa ceva? Deși ritmul de creștere lasă de dorit, totuși și arborele Tisa va crește anual 15-20 cm. Este bine de reținut: timpul trece, iar gardul viu din arborele de Tisa va fi mult mai interesant și mai valoros decât orice alt tip de gard viu. Un mare avantaj este că în urma tunderii arborelului Tisa resturile rămase la sol nu sunt la fel voluminoase ca și în cazul altor garduri vii cum ar fi cel din chiparosul leylandi. Numărul anual de tunderi este redus față de alte soiuri, arborele Tisa necesită o singură tundere pe când restul gardurilor vii minim 2-3 tunderi pe an. .
Cerințele arborelui Tisa
Cerințe de lumină: Preferă semiumbra, dar se dezvolta bine și la soare sau umbră
Cerințe de apă: Mediu. Va fi recunoscătoare pentru udarea regulată prin creștere uniformă.
Cerințe de sol: În ce privește cerințele de sol, arborele Tisa are calificativ pozitiv pentru că se dezvoltă bine și în solurile calcaroase dar și în solurile acide, dar drenajul solului trebuie să fie bun! La plantare adăugați peleți de gunoi de grajd, la fiecare arbore plantat un pumn mare de peleți. La gardurile vii mai bătrâne trebuie să suplimentați cu nutrienți.