Descriere
Bergenia cordifolia - caracteristici:
Badanul cu frunzele sale uriașe, veșnic verzi, decorează grădina pe tot parcursul anului. Tulpinile sale de flori viu colorate, grupate cu florile mici roșiatice-violet pot apărea încă de la sfârșitul lunii februarie, ieșind în evidență dintre frunziș. Deoarece necesită puțină îngrijire și tolerează bine condițiile meteorologice extreme, poate fi folosit în multe locuri. Valoarea sa decorativă deosebită este datorită faptului că toamna târzu, pe vreme rece, frunzele sale strălucesc într-o nuanță de vișiniu, decorând grădina cu culori minunate de frunziș de toamnă. O plantă perenă de acoperire a solului cu creștere scăzută și răspândire lentă, cu viață lungă.
Îngrijirea badanului cu frunze gorase
Condiții de lumină: Bergenia este o plantă ornamentală populară pentru zonele umbrite și semi-umbrite. Când sunt plantate în plin soare, frunzele cărnoase, strălucitoare pot suferi de arsuri solare.
Necesar de apă: Are un necesar mediu de apă. La o vârstă mai înaintată, când rădăcinile s-au răspândit deja bine și formează o suprafață închisă, tolerează foarte bine și lipsa apei. Cu toate acestea, udarea regulată și aprovizionarea cu nutrienți, vor fi eficiente și în ceea ce privește producția de flori.
Cerințe de sol: Bergenia crește frumos și pe soluri generale de grădină, nu are cerințe speciale în ceea ce privește tipurile de sol. Încercați să evitați stagnarea apei, astfel încât rădăcinile să nu putrezească ca urmare a alimentării excesive cu apă. Dacă este posibil, plantați-l în sol afânat, bine drenat. La plantare adăugați îngrășământ organic, sau nutrienți specializați pentru o producție adecvată de flori și o dezvoltare optimă.
Îngrijire: După înflorirea badadului, îndepătrați tulpinile florale ofilite. Uitați-vă la plantă căutând frunze eventual uscate, care pot servi ca un teren favorabil pentru bolile fungice. Curățați planta în mod regulat, în fiecare an - de obicei primăvara - de frunzele deteriorate sau uscate. Bergenia este foarte rezistentă la boli și dăunători.
Înmulțire: Se poate înmulți ușor prin divizarea tufei, de obicei toamna sau primăvara, după ofilirea florilor.
Unde să plantez badanul?
Ca plantă care preferă umbra și semiumbra, poate fi plantată împreună cu alte plante perene cu nevoi similare, cum ar fi de ex. fermecătorul Helleborus timpuriu cu flori albe, sau heuchera cu o culoare minunată a frunzelor. Plantat ca însoțitor al arbuștilor foioase mai înalți, cum ar fi de ex. Euonymus alatus, putem compensa arbustul care încă înmugurește, cu frunzele veșnic verzi ale bergeniei. Creăm o armonie plăcută în grădină plantând sub un arțar japonez cu frunze roșii care oferă umbră filtrată. Toamna, frunzișul roșu al arțarului japonez și nuanța vișinie a frunzelor de bergenie armonizează perfect.