| Timp de citire: 6 minute |
Salcia japoneză este un arbușt ornamental foios din Asia, a cărui variantă cu frunze pestrițe (Salix integra ‘Hakuro Nishiki’) se bucură de o mare popularitate și la noi în ultimii ani. Această plantă cu un aspect deosebit atrage toate privirile: dacă ai văzut-o deja undeva, cu siguranță nu ai uitat priveliștea deosebită oferită de salcia japoneză ‘Hakuro Nishiki’ altoită pe trunchi înalt, care cu frunzele sale marmorate de culoare verzuie-roz-crem poate fi un decor grozav al oricărei grădini.
Întrucât vorbim despre o plantă cu totul specială, am putea crede că necesită și o îngrijire specială. Și noi primim multe întrebări referitoare la îngrijirea și tunderea salciei japoneze. În acest articol, încercăm să răspundem la întrebările frecvente pentru ca și tu să știi la ce să fii atent dacă vrei să îmbogățești diversitatea grădinii tale cu această plantă minunată.
Salix integra ‘Hakuro Nishiki’
‘Hakuro Nishiki’ este un arbușt sau un mic arbore ornamental altoit pe un trunchi înalt, a cărui valoare decorativă constă în frunzele sale speciale. Versiunea crescută pe trunchi înalt cu coroana sa sferică poate fi integrată în orice grădină. Înflorește primăvara, dar florile sale sunt neglijabile, decorează cu frunzișul colorat. Frunzele lăstarilor proaspeți sunt roz, care ulterior se schimbă într-o culoare verde cu alb-crem. Cu trecerea timpului frunzele devin verzi, apoi toamna se îngălbenesc. După căderea frunzelor, salcia japoneză decorează cu crengile sale roșiatice strălucitoare. Deoarece lăstarii tineri sunt colorați, putem genera tot mai multe frunze roz prin tundere.
Salcia japoneză este un arbușt ornamental sau un copac mic, relativ ușor de cultivat, care necesită o locație însorită sau semi-umbrită și o alimentare uniformă cu apă. Este bine dacă solul este menținut ușor umed, dar trebuie evitată udarea în exces.
Tunderea salciei japoneze
Putem începe să tundem salcia japoneză deja de la începutul primăverii. Cu 1-2 tunderi pe an, se poate crea o coroană mai aerisită, dar dacă îți dorești o plantă densă, cu coroană sferică, cu frunziș colorat, ar trebui să o tunzi o dată pe lună pentru crearea și menținerea formei sferice. Drept urmare, salcia japoneză va avea o coroană densă, și colorată.
Când se poate planta salcia japoneză?
Primăvara și toamna sunt în general perioadele recomandate pentru plantare, dar este bine de știut că plantele crescute în ghiveci pot fi plantate în orice moment al sezonului de vegetație, chiar și vara, datorită sistemului lor radicular bine dezvoltat. Dacă plantezi în lunile mai calde, nu uita de udarea regulată!
Salcia japoneză nu este deosebit de sensibilă la sol, poate fi plantată și în pământul general de grădină, care poate fi îmbogățit cu turbă pentru o înrădăcinare mai bună. Salcia ‘Hakuro Nishiki’ este o plantă complet rezistentă la iarnă, nu necesită acoperire.
Care ar putea fi motivul pentru care frunzișul salciei japoneze nu este suficient de colorat?
Se poate întâmpla ca salcia ta japoneză să aibă frunze mai degrabă verzi decât pestrițe. Pot exista mai multe motive pentru aceasta:
Se poate spune despre majoritatea plantelor cu frunziș pestriț că frunzișul colorat va fi cel mai spectaculos atunci când se află la soare. Așadar, dacă vrei un frunziș colorat minunat, plantează salcia japneză într-un loc însorit! Cea mai bună alegere este o zonă a grădinii unde primește multă lumină solară, dar în orele cele mai calde este la semiumbră, pentru a evita pârjolirea frunzelor.
Frunzișul salciei japoneze poate fi prea verde și din alte motive, de exemplu, dacă a trecut prea mult timp de la ultima tundere. În acest caz, lăstarii tineri de culoare roz probabil s-au maturizat și au devenit verzi. Să nu îți fie teamă să tai aceste lăstari, tunderea va avea ca rezultat lăstari tineri colorați.
Puteam promova colorarea frunzelor și prin aprovizionarea adecvată cu nutrienți. Aplicând îngrășământ organic sau compost de bună calitate în fiecare primăvară și toamnă la rădăcini, poți asigura că planta este în stare bună, se dezvoltă corespunzător și te va uimi cu frunzișul lui frumos, colorat și sănătos.