| Timp de citire: 3 minute |
Mulți oameni caută o plantă pentru grădina lor care nu necesită prea multă îngrijire, dar oferă o priveliște frumoasă pe tot parcursul anului și are și flori. Este important ca acesta să tolereze bine perioadele mai secetoase, să nu consume mult timp îngrijirea plantei și să nu trebuie să îți faci griji cu privire la boli sau dăunători. Îți sună cunoscut? Avem o veste bună: măslinul rusesc îndeplinește toate cerințele! Versiunea cu frunze pestrițe a arbuștului ornamental Elaeagnus ebbingei este o plantă veșnic verde, ușor de îngrijit, care poate deveni cu ușurință și preferata ta.
Ulitizarea măslinului rusesc în grădină
Este un arbușt ornamental semi-veșnic verde. Atinge o înălțime de aprox. 1,5-2 metri, decorează grădina cu frunzele sale pestrițe pe tot parcursul anului. În cazul iernilor mai reci își pierde frunzișul, dar primăvara se reînnoiește frumos.
Ca și celelalte plante veșnic verzi, și măslinul rusesc poate fi folosit în foarte multe feluri: arată bine ca plantă solitară (adică plantat singur), dar poate fi plantat și ca gard viu. În acest caz distanța recomandată dintre plante este de 80 cm, pentru un gard viu dens, continuu.
Deoarece are un aspect mai deosebit, este recomandat să fie plantat în compania plantelor care vor fi în armonie cu frunișul pestriț. De exemplu, cimbrișorul auriu se potrivește bine cu măslinul rusesc, dar și ochiul fetei cu flori galbene sau un trandafir acoperitor de sol poate fi o alegere bună. Dacă vrei să îl plantezi într-un grup de arbuști, măslinul rusesc oferă o priveliște minunată în compania laurului englezesc Novita, sau lângă Photinia cu frunziș roșiatic.
Îngrijirea măslinului rusesc
Dacă plantezi măslin rusesc în grădina ta, nu trebuie să îți faci grij cu privire la îngrijirea plantei, deoarece acesta este o sarcină relativ simplă și ușoară. Crește suficient de repede pentru a oferi o acoperire adecvată atunci când este plantat ca gard viu, dar nu atât de repede încât să necesite tundere regulată. Tolerează bine tunderea, putem crea din el de exemplu un tufiș globular care arată bine și într-un ghiveci mai mare.
Florile sale sunt mici, în formă de clopot, care abia se văd printre frunziș, dar emană un parfum foarte plăcut. Florile mici, de culoare alb-crem, înfloresc toamna, în lunile octombrie și noiembrie, ceea ce este o raritate printre arbuștii ornamentali la noi. Din flori se dezvoltă fructe comestibile, galben-argintii.
Deoarece înflorește întotdeauna pe lăstarii anuali, este important de știut că, dacă îl tundem la sfârșitul verii sau la începutul toamnei, vom îndepărta florile, astfel și fructele. Prin urmare, este recomandat să fie tuns la începutul verii, iar dacă acest lucru nu este posibil, este mai bine să așteptăm până primăvara următoare.
Măslinul rusesc iubește soarele și căldura, poate fi plantat în cele mai calde părți ale grădinii. Nu are cerințe speciale în ceea ce privește solul, se simte cel mai bine într-un sol bine drenat, afânat. Nu are un necesar de apă foarte mare, poate rezista bine și în condiții mai secetoase, este important să nu fie udat în exces. Nu este sensibil la boli, iar frunzișul său este rar atacat de dăunători.
Prin urmare, măslinul rusesc este un arbușt ornamental recunoscător, care, deși nu necesită multă îngrijire, decorează frumos grădina timp de mulți ani.